Artropatija fasetnih zglobova

Fasetarna artoropatija je u osnovi degeneracija hrskavice kičmeni zglobova koji se zovu fasetni zglobovi. Njihova osnovna funkcija je objezbjeđivanje pokretljivosti kičmenoga stuba. Kada je u pitanju podnošenje, prenošenje i balansiranje tereta to je njihova sekundarna funkcija koju baš najbolje i ne podnose.

Prenos i amortizacija pritisaka u kičmenom stubu, prilikom uobičajenih radnji poput kretanja, sjedenja i sl., obavaljaju intervertebralni diskovi (međupršljenski diskovi), a samo mali procenat tog tereta na sebe preuzimaju zglobovi kičmenoga stuba.

Kako nastaje fasetna artropatija?

Kada se omjer prenosa sila između diska i kičmenih zglobova poremeti, dolazi do povećanog pritiska na kičmene zglobova. Kao što smo naučili oni nisu namjenjeni da podnose teret nego da omogućavaju pokret pa tako ta "neprirodna" uloga u kojoj su se sada našli dovodi do postepene degeneracija hrskavice.

Da pojasnimo, zamislimo kičmeni stub kao jedan tronožac. Najveći dio pritisaka podnosi međupršljenski disk jer je za to i namjenjen, a samo mali procenat odlazi na fasetne zglobove. Usljed poremećaja posture (biomehanike kičmenoga stuba) narušava se ovaj balans i dolazi do oštećenja diskova ili zglobova.

Simptomi fasetne artropatije?

Bol u leđima je svakako najistaknutiji simptom. Pored bola pacijenti sa fasetnom artropatijom imaju značajno smanjenu pokretljivost kičmenog stuba. Osjećaju ukočenost nakon dužeg sjedenja ili ležanja, te nakon nekoliko koraka ili kraćeg razgibavanja ta ukočenost malo popusti.

Za razliku od diskalnih patologija fasetna artopatija će obično davati simptome samo u predjelu leđa a ponekada se ta bol može širiti u obje noge stražnjom stranom do koljena. Usljed fasetne artropatije rijetko ili gotovo nikada se ne može razbiti radikulopatija ili bolovi niz jednu nogu duž išijadičnog nerva (išijas).

Liječenje fasetnih artropatija?

Najzastupljeniji vid liječenja ovoga sindroma je svakako konzervativni tretman, odnosno fizikalne terapije i terapijsko vježbanje.

Fizikalne terapije podrazumjevaju:

  • Manuelni tretman i manuelne manipulacije koje imaju za cilj poboljšavanje zdravlja i pokretljivosti fasetnih zglobova
  • Kineziterapija tj. vježbe održavanja pokretljivosti kičmenog stuba
  • Faramakološka terapija koja uključuje antinflamatorne medikamente

17/07/2023
ZADNJE

13/05/2024
Da li diskus hernija može da zacijeli?

Veliki broj najnovijih i najrelevantnijih istraživanja pokazalo je da diskus hernije vremenom zarastaju, zacjeljuju i potpuno se povlače ili saniraju. Prema meta-analizi Zhonga et al. (2017), stopa spontane resorpcije diskus hernije lumbalnog diska (LDH) iznosi impresivnih 67%. (provjeri na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28072796/?) Prva reakcija, pacijenta kojima je dijagnosticirana diskus hernija kada čuju da "nisu osuđeni na život […]

Pročitaj više
04/04/2024
Liječenje diskus hernije BEZ operacije?

Između svaka dva susjedna pršljena našeg kičmenog stuba nalati se fibrozno-hrskavičavi disk. Njegova osnovna funkcija je omogućavanje pokretljivosti kičmenog stuba te absorpcija i amortizacija pritisaka. Građen je iz dva dijela. Vanjskog fibroznog - čvršćeg omotača (anulus fibrosus) i unutrašnjeg želatoznog jezgra (nucleus pulposus). Operacija ili konzervativno liječenje diskus hernije? I jedno i drugo je pravo […]

Pročitaj više
03/11/2023
Najčešće vrste tendinopatija

Tendinopatija se odnosi na bol i oštećenje tetiva, što je često povezano s prekomjernim stresom ili ozljedama. Postoji mnogo različitih vrsta tendinopatija, a neki od najčešćih oblika uključuju: Ovo su samo neki od primjera tendinopatija, i mnoge druge tetive u tijelu također su podložne oštećenjima. Važno je pravilno dijagnosticirati i liječiti tendinopatiju kako bi se […]

Pročitaj više